Kõrvetised

Tulekahju kõhus
Kõrvetised on põletav kõrvetav valutunne, mis lähtub ülakõhust või rindkere alaosast kaelani (nn rinnakutagune valu). Põletav valu ning survetunne rindkere ülaosas võib kesta mitu tundi ning süveneb sageli pärast sööki. Mõnedel inimestel tekivad kõrvetised ka pikali heites või une ajal, kuna siis voolab maohape kergemini söögitorru, tekib maohappe tagasivool ehk refluks. Täiskasvanud elanikkonnast kogeb kõrvetisi 40%, vähemalt 8% inimestest on kõrvetised iga päev.
 
Kõrvetisi põhjustab maosisu tagasivool söögitorru
korv2
Maohappe tagasivool ehk refluks maost söögitorru tekib siis, kui söögitoru ja mao vahel paiknev sulgurlihas, mis reguleerib toidu sattumist makku ning hoiab seda maos, ei tööta korralikult. Maohape on vajalik toidu seedimiseks ning maos ta kahjustusi ei tekita. Söögitoru limaskest on aga õrnem ja õhem ning seal tekitab hape ärritust. Väga tugeva ja pikaajalise ärrituse korral võib tekkida söögitoru põletik ehk ösofagiit.
Enamlevinud vaevusi põhjustavad järmgised tegurid:

  • suitsetamine
  • ülekaal
  • teatud toidud (alkohol, kange kohv, tee, apelsini mahl, rasvased ja /või vürtsised toidud, tomat, sibul, piparmünt, šokolaad )
  • ülesöömine (vähem kui 3 tundi enne magamaheitmist), kitsad riided
  • sundasend, töötamine küürus või kummargil, rasedus
  • teatud ravimid (barbituraadid, nitro preparaadid, kaltsiumkanali blokaatorid, antidepressandid)

 
Kuidas kõrvetised mõjutavad igapäevaelu?
 
Pidevad kaebused alandavad oluliselt elukvaliteeti.

  • valu ja ebamugavustunne,
  • ärevus ja unehäired,
  • töövõime on langenud,
  • mõned väldivad söömist ja joomist.

Uuringutes on selgunud, et pidevate kõrvetistega patsientide hinnang elukvaliteedile on madalam stenokardiaga patsientidele. Kõrvetisi tundes oli

  • 75% inimestest häiritud uni
  • 51% töötamine raskem
  • 40% ei saanud tegeleda füüsilise tegevusega

 
Kõrvetised raseduse ajal on mööduv nähtus
Rasedatel esineb kõrvetisi tunduvalt sagedamini kui üldiselt elanikkonna hulgas. Raseduse ajal kogeb enamik naisi kõrvetisi, kuna loode võtab kõhus palju ruumi ära ja see suurendab survet maole, mis kutsubki omakorda esile söögitoru sulgurlihase avanemise ebasobivatel momentidel.
Tavaliselt on see mööduv nähtus kui juba enne rasedust antud probleemi ei olnud. Juhul kui pärast sünnitust kõrvetised püsivad, siis tuleks sellest rääkida oma arstile. Kõrvetistest tingitud vaevuste leevendamiste kohta konsulteerige arstiga/ämmaemandaga, kelle juures olite raseduse ajal.
Kui kõrvetisi ravitakse ebapiisavalt käsimüügiravimitega või ei ravita üldse, võivad vaevused muutuda sagedasemateks ja raskemateks ning võib tekkida söögitoru limaskesta kahjustus ja põletik.
 
 
Kõrvetistega võivad olla seotud tõsised haigused

  • H. pylori (Helicobacter pylori) on maos elunev bakter, mida peetakse paljude seedetraktihaiguste põhjuseks (kaasa arvatud kaksteistsõrmiksoole haavand). Kaksteistsõrmiksoole haavandi puhul esineb sageli kõrvetisi ja ka muid vaevusi. Selle infektsiooni väljaravimine on vajalik kaksteistsõrmiksoole paranemiseks ja edasiste haavandite tekkimise vältimiseks.
  • Barretti söögitoru tekib siis, kui organism üritab söögitoru korduva happerefluksi vastu kaitsta, asendades söögitoru limaskesta soolelimaskesta rakkude sarnaste rakkudega. On tõestatud, et Barretti söögitoru puhul on suurem risk söögitoruvähi tekkeks.
  • Peptiline striktuur (või armistumine) tekib samuti pikaajalise happekahjustuse ning söögitoru alumise osa armistumise tagajärjel. Peptilise striktuuriga patsiendid kurdavad, et toit jääb kurku ja söögitorru kinni. Sellise vaevuse esmakordsel tekkimisel tuleb kindlasti arsti poole pöörduda.
  • Juhul, kui reflukshaigus jääb ravita võib pikaajaline söögitoru limaskesta kokkupuude maohappega viia söögitoru limaskesta põletiku ehk ösofagiidi tekkeni. Kujunevad söögitoru limaskesta muutused võivad olla hilisemalt söögitoruvähi üheks tekkepõhjuseks.

Inimestel võivad kõrvetisi tekitada erinevad toiduained. Kõige sagedasemad kõrvetiste tekitajad:

  • tomatid
  • sidrunid, apelsinid
  • kartulipuder, friikartulid, kartulisalat
  • sibulad
  • mõned teraviljad
  • mõned piimatooted
  • rasv, õlid, magustoidud (šokolaad)
  • liha
  • alkohol

Soovitused kõrvetiste ennetamiseks:

  • Jälgige ja vajadusel muutke oma toitumisharjumusi.
  • Olge füüsiliselt aktiivne.
  • Jooge rohkelt vett.
  • Vaevuste leevendamiseks kasutage käsimüügile olevaid ravimpreparaate, eelnevalt konsulteerige arstiga!
  • Haiguste välistamiseks või diagnoosimiseks on soovitav küsida nõu gastroenteroloogilt, ja teha vajalikke uuringuid (nt gastroskoopia).

 
Kasutatud allikad
http://www.healthline.com/health/esophagitis#Overview
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001153.htm
 
Kasulikud lingid lugemiseks
www.kõrvetised.ee
 
Piltide kasutatud allikad: www.endoskopischer-atlas.de
Eosinophilic Esophagitis